08 OCTOBER 2020

Saiz Huruf :   BESAR    SEDERHANA    KECIL

Kenapa Makanan Tambahan?

Kenapa Kita Perlukan Makanan Tambahan Dalam Pemakanan?


Kita Adalah Apa yang Kita Makan

• Apa yang kita makan, cerminan diri kita
Dalam masyarakat moden, tabiat pemakanan manusia sentiasa berubah mengikut perkembangan saintifik dan budaya. Kenyang bukan lagi satu-satunya keutamaan. Masyarakat pada masa kini lebih memberi perhatian kepada aspek fizikal, cth. rasa dan rupa, bukannya mengakui nilai pemakanan sebenar dalam makanan. Oleh itu, tabiat pemakanan boleh mencerminkan keadaan kesihatan kita dengan mudah.

• Nutrisi yang baik membawa kepada kesihatan yang baik
Gabungan pemakanan yang seimbang dan tabiat pemakanan yang sihat adalah asas untuk tubuh yang sihat. Setiap hari, kita harus mengambil jumlah nutrien yang mencukupi daripada 7 nutrien teras yang diperlukan oleh badan kita: karbohidrat, protein, lemak, serat, vitamin, mineral dan air. Melalui pemakanan yang sihat dan nutrien yang mencukupi, kita boleh memiliki badan yang sihat dan kuat.

• Nutrisi yang kurang baik boleh menyebabkan penyakit
Pengambilan makanan yang tidak sihat atau mengambil nutrien yang tidak mencukupi bukan sahaja menjejaskan fungsi sel badan tetapi juga boleh membawa kepada beberapa siri masalah kesihatan. Sebagai contoh, arthritis, penyakit perut, penyakit kardiovaskular, diabetes dan lain-lain, seperti kata pepatah, "Penyakit menemui jalan masuk melalui mulut". Selain itu, walaupun kita harus mendapatkan rawatan perubatan apabila jatuh sakit, sebaiknya kita harus mengenal pasti masalah yang mungkin berpunca daripada diet yang tidak sihat, kerana masalah kecil boleh membawa kepada masalah kesihatan yang berbahaya.


Kita Harus Mengambil Nutrien Yang Betul

• Gaya hidup yang sibuk boleh menjadi satu cabaran untuk menyediakan pelbagai diet semula jadi setiap hari
Kita makan pelbagai jenis makanan dalam hidup kita. Menurut nutriologi, bukan sahaja warna menarik dalam makanan menarik minat kita, tetapi warna juga mewakili nilai pemakanan dan kesan kesihatan makanan. Warna-warna ini boleh dikelaskan terutamanya kepada hitam (kesihatan buah pinggang), merah (kesihatan jantung), kuning (kesihatan limpa), hijau (kesihatan hati) dan putih (kesihatan paru-paru). Oleh itu, kita harus sedar tentang kombinasi pemakanan kita dan tidak menjadi cerewet, untuk mengekalkan pemakanan dan kesihatan yang seimbang. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh gaya hidup kita yang sibuk, sukar untuk menyediakan bahan-bahan semula jadi untuk kita amalkan, apatah lagi masa, tenaga dan wang yang dimasukkan ke dalam proses tersebut.

• Ramai orang memilih kemudahan berbanding kesihatan
Cepat dan memudahkan adalah norma dalam kehidupan kita. Walau bagaimanapun, nilai pemakanan dalam makanan sering diabaikan dalam masyarakat moden ini. Makanan yang diproses secara berlebihan seperti makanan sejuk beku, mee segera, makanan pra-pembungkusan, makanan dalam tin, makanan ringan dan kerepek dan lain-lain lazimnya mengandungi bahan logam berat, bahan kimia dan bahan tiruan lain yang tinggi, yang memudaratkan kesihatan kita. Selain itu, proses pembuatan dan haba yang digunakan semasa memasak boleh merosakkan nutrien dalam makanan.

• Gaya hidup dan pemakanan yang tidak sihat membawa kepada kekurangan zat makanan
Dalam diet kita, kita perlu mengambil nutrien yang seimbang dan betul, terutamanya makronutrien yang merangkumi karbohidrat kompleks, protein tanpa lemak dan lemak yang sihat. Jika kita tidak mempunyai pengetahuan tentang pemakanan, kita mungkin tidak memahami cara yang sihat untuk mengambil makanan seharian kita. Sudah tentu, gaya hidup yang tidak teratur juga akan menurunkan nilai kesihatan kita. Oleh itu, kita harus lebih kerap bersenam, terhidrasi dan tidur yang berkualiti untuk mendapatkan penyerapan badan dan kesihatan metabolik yang lebih baik.


Kita Boleh Memilih Nutrien yang Diformulasikan menjadi Makanan Tambahan

• Pati yang diekstrak daripada bahan herba semulajadi
PHHP merumus semua produk dengan bahan-bahan berkualiti semula jadi. Pati berkhasiat yang diekstrak daripada ramuan herba semulajadi merupakan elemen penting dalam menjaga kesihatan tubuh badan manusia. Sebagai contoh, nutrien dalam keseluruhan daun aloe vera mengandungi pelbagai enzim semula jadi yang boleh membantu mengekalkan kesihatan gastrousus. Tambahan pula, nilai pemakanan semulajadi dalam kolostrum lembu amat tinggi, terutamanya faktor imun dan faktor pertumbuhan yang boleh membantu meningkatkan sistem imun kita dan keupayaan untuk memulihkan sel-sel badan kita.

• Pilih makanan tambahan yang anda perlukan
Badan kita mengandungi lebih kurang 70 trilion sel badan. Setiap sel memerlukan udara, air dan nutrien untuk berfungsi. Nutrien boleh dibahagikan kepada nutrien teras dan nutrien yang sasaran. Nutrien teras ialah nutrien yang kita perlukan setiap hari, yang boleh membantu menambah nutrien dalam setiap sel badan kita. Walau bagaimanapun, nutrien sasaran dihasilkan untuk struktur dan organ badan tertentu, kerana setiap struktur dan organ mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza. Phytosophy - falsafah kesihatan daripada PHHP, memberikan anda suplemen kesihatan berkhasiat yang diperlukan oleh tubuh badan anda. Termasuklah nutrien teras dan nutrien sasaran, kami bersedia untuk bantu anda dengan pelbagai pilihan yang lebih khusus dan terperinci.

• Mudah, Senang, Berbaloi
Tugas dan kerja-kerja harian sentiasa membuat kita sibuk, ia boleh menjadi sukar bagi kita untuk mengambil semua nutrien yang kita perlukan. Tetapi, jangan risau! Suplemen kesihatan berkhasiat yang dirumus khas oleh PHHP telah mengumpulkan pelbagai nutrien dalam satu saiz dan boleh didapati dengan harga yang berpatutan. Suplemen kami mudah dibawa dan dimakan, bawa bersama anda semasa anda dalam perjalanan! Jom nikmati cara hidup yang lebih senang dan sihat bersama kami!